Boerenzwaluw, trektellen in het voorjaar

Foto: boerenzwaluw

Trektellen in het voorjaar

Zaterdag 26 maart 2016:
Trektellen in het voorjaar is bij de Vogelwerkgroep waar ik bij hoor niet echt een traditie. Dat is op veel andere telposten in het land wel anders en aan de resultaten te zien vraag ik me dan ook af waarom het bij ons niet populair is. In het najaar is er een trouwe club tellers aan het werk, maar in het voorjaar zijn er maar enkelen die de telpost regelmatig opzoeken. Alleen de Hamert heeft een trouwe bezetting in het voorjaar. En ergens is dat jammer want ook de voorjaarstrek heeft genoeg te bieden. De aantallen vogels zijn over het algemeen lager, maar daarentegen zijn er veel zogenaamde krenten in de pap die je kunt tegenkomen. Ik sluit me dan ook in het voorjaar graag aan.

Kraanvogels

Eind februari waren de kraanvogels op trek en de omstandigheden best wel gunstig om ze ook in onze regio te kunnen zien. Die verleiding was dan ook te groot en ben ik een paar uurtjes op de Bruuk geweest met prachtig weer maar een koude noordoosten wind. Een heerlijke ochtend alleen zonder kraanvogels helaas.

In het Paasweekend werd de zaterdag voorspeld als een mooie voorjaarsdag met relatief hoge temperaturen en een vrij krachtige zuidenwind. De rest van de Pasen zou stormachtig worden en was het eigenlijk geen keuze meer om de zaterdag te gaan.

De ochtend was gehuld in een voorspelde mist en toen ik bij de Bruuk aankwam was het een graad of vier met een voelbaar windje en tweehonderd meter zicht. Het windje zorgde er voor dat na een uurtje de hemel blauw werd en langzaam het Reichswald aan de ene kant en Groesbeek aan de andere kant zichtbaar werden.

Boertjes en een rode wouw

Eddy was inmiddels ook gearriveerd en in een optrekkende mist begon ook meteen de telling. Vinken, kramsvogels en koperwieken bleven de hele ochtend in aardige aantallen doorvliegen en hielden ons bezig. De eerste verrassing kwam rond kwart voor negen toen de eerste boerenzwaluw van het jaar laag over de telpost voorbij schoot. Een echt vreugde momentje voor ons alle twee! Uiteindelijk werden het er acht die ochtend en ook andere telposten hadden deze ochtend hun eerste boertjes.

rode wouw-bruuk
De rode wouw is een doortrekker die zowel in het voor- als najaar vrij regelmatig wordt waargenomen in de Bruuk.

Samen fantaseerden we een beetje over soorten die zomaar over zouden kunnen komen en een kwartiertje na het boertje schreeuwde Eddy: “rode wouw”! Links, vrij laag over de telpost (bijna altijd daar), zeilde een wouw voorbij. Snel greep ik naar mijn camera en schoot een salvo foto’s. Terwijl ik dat deed schoot me de pijn in het hart toen ik door de zoeker zag dat de instellingen helemaal fout stonden. Ai! Van de rode wouw bleef niet veel meer over dan een wazige vlek :(.

 

Buizerdtrek

buizerdtrek-de bruuk
Op deze voorjaarsdag was er een opvallend goede trek van roofvogels. Met name de buizerdtrek viel op met 29 exemplaren.

Eddy voorspelde het al: de zuidenwind kon wel eens zorgen voor roofvogeltrek. En ja hoor, vanaf een uur of negen klommen de eerste buizerds omhoog. Al snel om hingen er wel een stuk of twintig om ons heen. De meesten cirkelden rond, soms in belletjes, en gedroegen zich als lokaal aanwezige vogels. Er waren er echter ook die met grote vaart hoog doorschoten naar noord, terug naar de broedgebieden in Scandinavie. Uiteindelijk wel negenentwintig! Op een gemiddelde najaarsdag zou dat een hele mooie score zijn geweest! Ik had er dan ook geen idee van dat de buizerdtrek zo mooi te zien zou zijn in het voorjaar.

 

Andere leuke trekkers die ochtend waren een kleine plevier, drie ooievaars, een bruine kiekendief, een roodborsttapuit en een kruisbek. Ook trok er nog een tweede rode wouw voorbij, maar te ver weg voor een herkansing met de camera. Al met al dus een hele geslaagde ochtend die naar meer smaakt.

trektellen-de bruuk
Resultaten van het trektellen in de Bruuk op 26 maart 2016. Voor een voorjaarsdag mooie aantallen rovers en vinken.

 

Een loodgrijze hemel en buitjes

Zondag 3 april 2016:
Mwah. Na het succes van vorige week hadden we er natuurlijk weer zin in, maar dit was zo’n dag dat er niets te beleven viel. De voorspellingen waren wel goed met hoge temperaturen en zonnig weer, maar wij stonden die ochtend onder een loodgrijze hemel en miezer die langzaam overging in echte buitjes. Er vloog erg weinig, alleen nog wat houtduiven, een bruine kiekendief en twee regenwulpen (hoe toepasselijk). Hoe Eddy er twee regenwulpen van maakte is mij nog steeds een raadsel. Ik zag alleen twee stippen aan de horizon die met een wat trage vleugelslag naar zuidwest vlogen. Hier bewees zich de echte meester in het vak!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.