De Bruuk

De Bruuk: een herdenking, vogels en Groesbeeks Gruwelijkste

20 september 2015:
5:45. De deur van mijn slaapkamer vliegt open en mijn dochter van ruim vier springt op bed. Ze kruipt tegen me aan en zegt “papa, mag ik naar de cake kijken”?
Mijn vrouw en ik hadden er min of meer om gewed de vorige avond. Zou ze vroeg wakker zijn door de kermis of de cake die ik had gebakken? Stilletjes genoot ik van mijn overwinning. Niet veel later sprong ik uit bed en vertrok ik naar de Bruuk. De telpost waar het allemaal voor me begon en waar ik al een hele tijd niet meer was geweest. Buiten was het nog donker en een haan in de verte probeerde te klinken als een bosuil. Maf beest.

Net voor zonsopkomst kwam ik op de telpost aan en ontmoette Eddy die daar tegenwoordig meestal in zijn eentje telt. Noodgedwongen helaas want het vertrouwde zweefvliegveld trekt meer aanloop.
Hij was blij met het gezelschap en samen genoten we van de natuur die ontwaakte. Net als wij trouwens want het was nog wat vroeg. Reigers, aalscholvers en ganzen waren de klanten in het eerste uur en het was leuk. Er was behoorlijk wat vliegverkeer en ook daarna bleef er genoeg te beleven, hoewel de echte krenten zich vandaag niet zouden laten zien.

De ochtendstilte verbroken

Ineens begon er ergens een speaker te brullen. Groesbeeks Gruwelijkste overstemde de ochtendstilte. We keken elkaar even met vrees aan voor de komende uren, maar dat bleek mee te vallen. Zo gruwelijk was het blijkbaar allemaal niet en we konden blijven genieten van de vogeltrek.

Met name de boertjes hadden er nog wel zin in en scheerden regelmatig laag over de telpost. Op enkelhoogte wel te verstaan. Verder waren het vooral heggenmusjes, sijsjes, graspiepers en ander klein spul wat voorbij vloog. Van de rovers vrijwel geen spoor vandaag.

Herdenking Market Garden

c47-skytrain-dakota-bruuk
Een C47 Skytrain tijdens de herdenking van operatie Market Garden in september 2015. De burgerversie van dit toestel kennen we onder de naam Dakota.

In de verte zwol het gerommel aan van de twee Pratt & Whitney Twin Wasps en dat geluid sneed even door mijn ziel. Deed me even denken aan een andere tijd.
Zonder om te kijken wist ik wat er op ons afvloog: een C47 Skytrain begon rondjes te draaien in de richting van Breedeweg. Niet veel later sprongen er, verdeeld in twee sticks van ongeveer twaalf, parachutisten uit op weg naar de voormalige landingszone bij Klein Amerika/Knapheide. Eenenzeventig jaar geleden hing de lucht vol met parachutes en begon een zware periode in geschiedenis van Groesbeek en omstreken. Operatie Market Garden, en daar mee de bevrijding van Nederland, was begonnen.

 

kievit-bruuk
De kievit is een van onze bekendste weidevogels. Ook voor deze soort geldt dat ze het zeer moeilijk heeft en de aantallen lopen dan ook terug.

De vogels hielden er na dit motorgeweld ook mee op en rond elf uur vonden we het welletjes. De zon had zich verscholen achter de wolken. Alsof het doek was gevallen voor de volgende voorstelling. Ik zal er absoluut weer bij zijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.