De kraanvogels komen!

Koorts

Pak hem beet een week in het voorjaar en een week in het najaar slaat de koorts toe. Kraanvogelkoorts wel te verstaan. De trek van de kraanvogels is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen die je in ons land kunt zien. Groepen tot wel enkele duizenden dieren vliegen dan in lange slierten over met hun luide kenmerkende roep: een soort kroeeekrooee
kraanvogelDe gebruikelijke trekbaan van de kraanvogels ligt echter meest zuidoostelijk van Nederland zodat ze voornamelijk in Zuid-Limburg en Zuid-Oost Brabant te zien zijn. Maar soms, eens in de paar jaar, is de wind gunstig en trekken ze over een groter deel van ons land. Het is dus altijd spannend hoe het uitpakt.

Ik probeer al een aantal jaren de trek te zien te krijgen, maar zonder succes. Vruchteloze uren op de telpost en de lucht goed in de gaten houdend ten spijt. Sterker nog, tot nu toe heb ik ze nog maar een paar keer gezien en het grootste groepje was veertien dieren. Dat was tijdens een onverwachte ontmoeting een aantal jaren geleden toen ik een van de eerste keren op de telpost de Bruuk te vinden was.
Dus de kraanvogeltrek een keer echt goed zien en beleven was toch wel een van mijn grootste vogelwensen.

De dijk

Al een aantal dagen kwamen de berichten binnen dat de kraanvogels op hete kolen klaar zaten in Noord-Frankrijk. Het strengen winterweer hield ze nog even tegen. De omstandigheden leken met een zuidoosten wind enorm gunstig en de verwachting was dan ook een spectaculaire trek over Nederland. Zaterdag aan het eind van de middag werden de eerste meldingen in de regio gedaan. Oei, nu moest ik er bij zijn. Dit was mijn kans. Voor de zondag leek alles erg gunstig en ik besloot dan ook bijtijds naar de Wijchense telpost op de dijk bij Balgoij te gaan staan.

kraanvogelIk was er tegen tien uur, nog alleen, en het was prachtig weer. Het voorjaar hing duidelijk in de lucht. Het was dat de straffe zuidoosten wind het nogal koud maakte. Overal lag ook nog ijs en was het een winters tafereel in de Loonse Waard. Er zaten duizenden kolganzen aan de overkant in Keent en rond de slaapplaats in de Loonse Waard hingen ook een paar duizend meeuwen rond. Er was genoeg te zien en te beleven. De kieviten begonnen te trekken net als de veldleeuweriken. Maar van kraanvogels nog geen spoor.

De eerste twee ontdekte ik na een uurtje en zo sprokkelden we, er was inmiddels gezelschap, de uren er na nog een aantal bij. Vanuit Limburg kwamen meldingen van massale trek, maar het duurde tot ver in de middag tot er berichten uit Noord-Brabant kwamen van groepen die onze richting uit vlogen.

De spanning stijgt

Tegen half vier had ik er genoeg van. Ik was inmiddels koud tot op het bot en het duurde me te lang. Dus ik begon mijn spullen in te pakken totdat mijn telgenoot riep: “ik hoor ze!”
En verdorie, uit de richting Overlangel hoorde ik ze ook aankomen en toen zag ik een streep boven de A50 vliegen, vrij ver weg. Een groep van viertentwintig kraanvogels vloog onder luid geroep naar het noordoosten. We konden ons geluk niet op, het lange wachten was beloond.

kraanvogelMaar inmiddels ontplofte ook de telefoon van het aantal meldingen dat de vogels nu echt wel onze kant op kwamen. “Nu gaan we ook door tot het donker, zei ik.” Even een appje naar huis dat ik het eten niet ging halen en weer wachten. Inmiddels kwamen er meer vogelaars bij ons staan en we wachten gespannen af.

Kranen!

En daar kwamen ze!. Het begon al wat donkerder te worden door de toenemende bewolking toen de eerste grote groep van meer dan honderd vogels recht op ons af kwam vanuit Brabant. Wat een geweldig gezicht! Een breed front van grote grijze vogels die traag en sierlijk, luid roepend door de lucht bewogen. Ongelooflijk mooi!
kraanvogelEen daar bleef het niet bij. Uiteindelijk waren het meerdere groepen van meer dan honderd dieren die overkwamen tot het donker werd. Uiteindelijk meer dan zeshonderd!
Het was uiteindelijk een hele lange dag en ik was moe en koud en mijn ogen waren rood van het turen door de kijker. Het was het allemaal waard, ik heb de kraanvogeltrek mogen zien!

Ook de afgelopen twee dagen vlogen ze nog volop, dus houd de lucht goed in de gaten. Het zouden zo maar eens geen ganzen kunnen zijn ;).

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.