De ooievaars zijn er weer!

Zo vanaf half augustus kan ik het niet laten om, als ik in de tuin sta, naar de lucht te turen op zoek naar de eerste ooievaars. Het is een beetje een hobby geworden de afgelopen jaren. Ik probeer zo veel mogelijk ooievaars te spotten die boven mijn tuin verschijnen en het doel is natuurlijk om het record te verbreken. Dat staat nu op ongeveer honderd vogels in een seizoen dat loopt van augustus tot en met november. Het seizoen van de najaarstrek.

De ooievaars laten zich namelijk regelmatig zien bij me thuis in het trekseizoen. De piek ligt tussen half augustus en begin september. Maar een paar weekjes dus. Ik vind het altijd een spectaculair gezicht: zo’n bel draaiende ooievaars, langzaam hoogte winnend op de thermiek. Vanaf het moment dat het wat begint op te warmen rond een uur of tien tot na vijven kun je ze waarnemen. Goed opletten dus en kijk eens wat vaker naar boven!

Afgelopen vrijdag kwam de melding dat er langs de Schoenaker, een plek waar vaker ooievaars overnachten, een grote groep aanwezig was. Ongeveer zeventig dieren, wat erg veel is voor Wijchense begrippen. Het is vlakbij waar ik woon en ik hoopte dan ook dat ik ze zou kunnen zien. En jawel hoor, rond kwart over tien kon ik heel in de verte de eerste vogels zien opschroeven. Langzaam kwam de hele bel omhoog en gleed richting mijn huis, tot over de achtertuin, om vervolgens in zuid oostelijke richting te verdwijnen. Wat een prachtig gezicht zeg. En voor mijn telling een pracht start. Zo’n grote groep heb ik hier nog niet gezien. Ik heb nog lang zitten nagenieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.