Denk niet wit, denk niet zwart…

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar het afgelopen jaar is voor mij behoorlijk verwarrend geweest. Het gaat uiteraard om alle gebeurtenissen rondom het corona-virus waar we mee geconfronteerd zijn geweest: lock-downs, mondkapjes, winkelsluitingen, een avondklok en vaccinaties. En dit is nog maar een greep uit de collectie.

De berichtgeving over dit alles heb ik in de breedste zin gevolgd. Ik ben nu eenmaal een nieuwsgierig mens en ik hou van een open mind. Dus van de NOS, Nieuwsuur en de bekende talkshows tot aan Maurice de Hond, Café Weltschmerz, de Nieuwe Wereld en de Trueman Show. Ook dit lijstje is verre van volledig.
Een bak aan informatie dus van de heersende algemene opinie tot aan de wappies. Wat moet je daar dan mee? Kun jij er nog wijs uit? De een beweert dit en de ander dat. Er wordt lustig gestrooid met wetenschappelijke onderbouwingen, al dan niet geplukt uit de oneindige wijsheid van het internet. En als dat dan toch niet in je straatje past dan ga je het debunken (wat een woord). Wederom inclusief wetenschappelijke onderbouwing. Oftewel alles is waar en tegelijk is er niets waar. De waarheid is overal en van iedereen. Succes!

Al die verschillende meningen en invalshoeken zijn op zichzelf helemaal geen probleem. Sterker nog, die zouden juist bij moeten dragen aan de oplossing. Voor zo ver er sprake is van een probleem uiteraard. Zo lang elke mening gerespecteerd en besproken kan worden is dat de meest optimale situatie. Consensus bereiken is dan misschien een nog grotere uitdaging, maar in ieder geval is het hele spectrum aan bod geweest.
De meningen lijken zich echter meer en meer naar twee kampen te bewegen: de algemeen heersende opinie tegenover de complottheorie aanhangers en de wappies.
De discussie krijgt steeds meer een duaal karakter: wit tegenover zwart. Eigenlijk niet meer dan logisch in een duale wereld. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar ik denk niet zo zwart/wit. Er is in beide kampen wat te halen zeg maar, zeker als je vragen hebt.
Beide partijen zullen het vermoedelijk nooit eens worden, daarvoor zijn de verschillen wel heel groot. Gevangen in hun eigen web van overtuigingen, meningen en gedachten. Hun eigen bubbel.
Ik hoor nog al eens dat de waarheid in het midden ligt. In dit geval dus zwart/wit. Het compromis. In de praktijk is het compromis echter vaak een onwerkbare draak. Dus of daar de oplossing ligt om de partijen bij elkaar te krijgen, vraag ik me af. Deze hele situatie met betrekking tot polariteit gaat met name over ons denken en ons ego: het hoofd. Het gaat weinig over voelen en intuïtie: het hart.

Mijn vrouw en ik praten vaak over de polariteit en de verschillende invalshoeken op het afgelopen corona-jaar. Op een dag verscheen deze situatie als een afbeelding in mijn hoofd. Op een lijn genaamd polariteit staan de twee kampen op de uiteinden van de lijn. In het midden van de lijn staat het compromis. Boven het compromis plaatste ik het overstijgende midden: de helikopterview vanuit een groter bewustzijn. Er ontstaat dan een driehoek. Een van de basisfiguren uit de heilige geometrie.
Zo bleef dat enige tijd in mijn hoofd hangen. Maar het was niet af. Totdat ik de afgelopen week een video aan het kijken was waarin Flavio Pasquino van blckbx tv werd geïnterviewd. Flavio refereerde daar aan het nummer Zwart Wit van Frank Boeijen met de tekst: “denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart wit, maar de kleur van je hart”. Volgens hem een spot on samenvatting dat al die meningen op zichzelf niet zo belangrijk zijn maar wel het leven vanuit het hart, ons gevoel. Dat wat ons allemaal verbind. “Dank je Flavio, hij is inderdaad spot on!”

Toen ik die zin hoorde van Frank Boeijen viel het voor mij allemaal op zijn plaats en kon ik de driehoek afmaken. De songtekst paste er perfect op. Kijk maar naar de afbeelding boven aan dit artikel. Op de lijn polariteit staan nu wit (liefde) en zwart (angst) op de uiteinden met zwart wit in het midden op de plaats van het compromis. Het hart vormt de bovenste punt van de piramide.
De onderste lijn van de piramide vormt eigenlijk een x-as waarop je de polariteit kunt aflezen en is daarmee tevens een afspiegeling van onze duale wereld. De y-as is de beweging naar de top van de piramide. Deze as laat het groeiende bewustzijn zien.
De piramide is ingekleurd waarbij je ziet dat het groen oplost naar wit naarmate je dichter bij de punt van de piramide komt. Dit kun je zien als de weg die we afleggen van onze huidige 3d dimensie (onderste lijn van de piramide met de grootste dichtheid) naar de 5d dimensie. Dan zijn we weer terug zijn in het licht en uit de vorm. En let vooral ook op de eenwording vanuit de vorm van de piramide. Alles eindigt in een punt: het hart, liefde en het licht.

Dit is voor mij de betekenis van deze afbeelding: het laat onze huidige staat van Zijn zien (x-as) , maar tevens de weg naar ons nieuwe Zijn (punt van de piramide). Hoe verschillend we ook zijn, als we kunnen groeien in bewustzijn zijn we in staat al onze verschillen te overbruggen. Sterker nog, onze verschillen verdwijnen vanzelf. Denk je eens in hoe anders de wereld zal zijn als alles vanuit liefde ontstaat. Er ontstaat volledige vrijheid. Geen beperkingen en alle ruimte om te creëren.
Bewustzijnsgroei is onze eigen keuze. We leven tenslotte op een planeet met vrije wil. Wij maken onze eigen keuzes. en creëren daarmee onze eigen werkelijkheid. Zelfs in situaties waarin we denken geen keuze te hebben maken we een keuze. Ook al voelt het niet als een keuze. In deze tijd is de toenemende polariteit een keuze geworden tussen leven in angst of in liefde? Wat is jouw keuze? Ik weet het wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.