Grauwe klauwier in Wijchen

Dinsdag 8 juni 2021

Na een lang koud en nat voorjaar was het nu eindelijk goed weer geworden. Heet zelfs voor mijn doen. Boven de 25 graden vind ik het al mooi geweest en houd ik me schuil. Desondanks besloot ik een rondje te gaan fietsen. Het was thuis druk en ik moest er even uit. Richting het WIjchens Ven maar weer eens, een van mijn lievelingsplekken.. Daar was ik al vaker geweest de laatste tijd door de aanwezigheid van twee grote karekieten. Op zich al een artikel waard, ware het niet dat de beestjes zich maar lastig laten fotograferen. In ieder geval door mij. Blijkbaar hebben ze mijn capaciteiten als fotograaf feilloos begrepen.

Maar goed het WIjchens Ven dus. Eerst langs het Munnekeveld; een stukje heide met wat poelen. Soms tref je daar een boomvalk en de hoop is er nog steeds in de avond een zingende nachtzwaluw te horen daar. Moet ik ook nog eens doen deze zomer!
Naast een zingende gekraagde roodstaart die zich ook mooi liet zien, was er weinig te beleven. Het was rond drie uur in de middag en heet. Niet het tijdstip voor de grootste vogelactiviteit. Dus maar door naar het Ven en toen bedacht ik me ineens dat het leuk zou zijn uit te kijken naar een grauwe klauwier. Een soort die daar prima zou passen en nu ook weer terug is in Nederland om te broeden. Klauwieren zijn in deze regio zeldzaam en in Wijchen al helemaal. De laatste mij bekende waarneming komt uit 1976. Kans nihil dus zou je zeggen.

Bij het Ven aangekomen liet de grote karekiet daar zich niet zien en maar heel af en toe horen. Hij vond het ook te warm blijkbaar. Ik parkeerde daarom mijn fiets om het pad parallel aan het Ven een stukje te volgen. Daar zijn de heggen, weides en singels waar de klauwier zich thuis zou moeten voelen. Eerst trof ik een meneer in zijn bestelauto aan die half in de berm hing met de achterwielen in lucht. “Wat heb jij nou gedaan”, vroeg ik? De allervriendelijkste en gelukkig nog relaxte meneer legde uit dat hij voor een tractor had willen uitwijken waardoor hij net te ver de berm was ingereden en weggegleden. Nu wachtte hij op zijn hulptroepen die hem er met een kraan uit zouden halen. Hulp was dus onderweg en ik wandelde daarom verder.

De eerste heg tuurde ik af met mijn verrekijker maar daar was niets te zien. De volgende heg dan. Bam!
Na nog geen vijf minuten had ik meneer klauwier in de kijker. Hij zat rustig boven in de heg te kijken. Wat een beauty! Een onvoorstelbaar moment, zo ineens zit daar de klauwier die ik wilde vinden. Van opwinding gooide ik er meteen een berichtje uit naar de natuurvrienden app. Jordy belde nog geen minuut later. De ontdekking was zeer bijzonder en ook hij had gedacht de klauwier hier te vinden als dat ergens in Wijchen zou zijn.

Ik bekeek de klauwier enige tijd die zo nu en dan opvloog en vervolgens weer op de heg ging zitten. Maar ineens bleef hij langer weg en ik besloot daarom de andere kant van de heg te bekijken. Daar was hij weer, maar niet alleen! Nee, er zat een vrouwtje naast dat rustig genoot van de gevangen insecten die het mannetje haar aanbod. Nu was het feest compleet: met geluk ook nog een broedgeval! Nu was het zaak de vondst te bewaken. Na overleg met Jordy, die heeft tenslotte verstand van zaken heeft, werd besloten de vondst niet wereldkundig te maken. Waarnemingen zouden onder embargo worden genoteerd om verstoring tot een minimum te beperken. Staatsbosbeheer werd ook ingelicht.

Zo genoot ik een uurtje in alle rust van de klauwieren. Hierna zal ik de monitoring gaan doen, Gedurende komende weken ga ik wekelijks langs om te zien of ze er nog zijn en of er sprake is van een broedgeval. Dat zal pas duidelijk worden als er uitgevlogen jongen zijn,

Mannetje klauwier, foto Jordy Houkes.

De monitoring

14 juni 2021: 8:45-9:45
25°C, vrijwel onbewolkt en warm, weinig wind.
♂: jagend vanaf een uitkijkpost. Af en toe verplaatsend. Poetsend op een tak nabij de vermoedelijke nest locatie.
Vermoedelijke nest locatie precies boven de paal.

De boer die naast het perceel woont, kwam aangereden op zijn tractor. Allervriendelijkst legde hij uit dat hij een ander aangrenzend perceel beheert. Ik heb hem verteld van de klauwier en gevraagd eventuele fotografen of andere waarnemingen jagers uit de weide te houden.

♀: kort gezien. Voergedrag op de vermoedelijke nest locatie. Ze verplaatst zich tussen de struiken.

Geen voergedrag gezien van ♂ naar ♀ of nest. ♀ voornamelijk onzichtbaar, op nest?

22 juni 2021: 8:30-9:45
14°C, wind N3-4, 6/8 bewolking

Geen spoor. Zitten ze op het nest om te broeden?

24 juni 2021: 15:00-15:30
20°C, 6/8 bewolking

Wederom geen spoor. Broeden?

28 juni 2021: 8:10-9:35
20°C, wind O2, 3/8 sluier bewolking, broeierig

♀ mogelijk 1x de heg in zien vliegen ter hoogte van de vermoedelijke nest locatie. Verder geen spoor.

7 juli 2021: 9:15-10:15
20°C, wind Z3-4, 4/8 sluierbewolking

Wederom niets.

9 juli 2021: 19:15-19:40
22°C, wind, NO2, 3/8 bewolking

Niets.

12 juli 2021: 14:45-15:10
24°C, wind ZO2, 8/8 bewolking en drukkend

Niets.

20 juli 2021: 14:15-14:45
21°C, wind NO2, bewolking 2/8

Niets.

29 juli 2021: 11:00-12:00
20°C, wind ZW4, bewolking 4/8

Niets. Een collega waarnemer heeft op deze dag wel ♀ gezien en waarschijnlijk jongen gehoord. Waarneming is door niemand herhaald helaas.

31 juli 2021: 14:30-15:30
18°c, wind ZW3-4, bewolking 7/8 en regenbuien.

Niets.

Helaas heeft de monitoring dus niets concreets opgeleverd. Kort na de eerste waarneming zijn ze er wel nog geweest daarna denk ik zelf niet meer. Verstoord? Te weinig voedsel aanbod? Predatie? Geen idee. Volgend jaar weer in de gaten houden. Op een andere plek in dit gebied blijkt voor een tweede keer een paar te hebben gebroed, kans is er dus zeker wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.