Grindgat en beflijsters

Voorjaar bij het grote grindgat in Weurt

Donderdag 21 april 2016:
In het kader van de totale ontspanning ben ik afgelopen donderdag maar eens een rondje om het grote grindgat in Weurt gaan maken. Een prachtig zonnetje en vrijwel niemand te bekennen, alleen de wind, de zon en de vogels. Heerlijk! Ik hoopte stiekem mijn eerste beflijster te vinden. Ik wist dat die er zaten, maar het blijkt maar weer eens dat ik een waardeloos twitcher ben. Twitcher….? Voor de niet-vogelaars onder jullie: de vogelliefhebbers die graag op nieuwe soorten jagen om ze aan hun lijstje toe te voegen. Ik reken mezelf daar niet toe want ik heb niet zo veel met lijstjes. Af en toe probeer ik het als er iets leuks vlakbij zit. Maar ja, vaak dus zonder resultaat. Zo ook deze keer: die beflijsters zullen wel ergens hebben zitten lachen want ik heb ze niet gezien.

Zwartkoprietzanger

Deze week stond vogellaarsland weer even op z’n kop door de ontdekking van een zwartkoprietzanger in de Ooijpolder. Het beestje was gevangen door onderzoekers en weer losgelaten waarna hij even verder op rustig bleef zitten zingen.  Helaas voor de twitchers zit hij in afgesloten gebied en is hij alleen te horen. Gezien mijn dubieuze twitchverleden laat ik dit beestje dan ook maar voor wat hij is. Eerst aansluiten in de file richting de Kerkdijk zeker en dan houdt hij waarschijnlijk zijn snavel als ik er ben. Geschrokken door het koude weer en de massale toeloop. Nee, gelukkig word ik ook nog heel blij van een boomvalk over mijn achtertuin, dat is meer mijn ding :).

Voor meer over dit bijzondere vogeltje:

VWG digitale avifauna zwartkoprietzanger

Wijchens Ven

Update donderdag 28 april 2016:
Na een middag vol regen klaarde het op in de avond en scheen het zonnetje uitbundig. Hoog tijd om letterlijk adem te halen en er even op uit te trekken. Ik koos voor een wandelingetje langs het Wijchens Ven. Dat is een mooi vogelrijk stukje met afwisselend bosranden, grasland, struweel, water en rietkragen. Ik had geen bijzonder doel al hoopte ik stiekem een nachtegaal te ontmoeten. Dat zou een fantastische ontdekking zijn geweest.

Beflijster

De nachtegaal zat er niet, maar ineens vlogen er luid tjakkend een tweetal merels voor me op en vielen een stukje verder in op de grond. Ik kon ze alleen net niet zien. Luid tjakkende merels….het zullen toch geen…?. Langzaam sloop ik dichterbij en ik zag het mannetje weer opvliegen en weer op de grond wegduiken. Nu vielen me de zilveren ondervleugels op. Mijn twijfel was eigenlijk al weg, maar ik wilde ze toch nog even vol in beeld zien te krijgen. Voor de derde keer vloog de vogel op en draaide nu een rondje om een heel stuk verderop boven in een boom te gaan zitten. Nu kon ik de witte borst op een zwarte vogel duidelijk zien. Bovendien bleef de vogel roepen en kreeg ook antwoord van een tweetal veel dichterbij me in een els. Ik keek naar een groepje beflijsters! Zo ineens stond ik oog in oog met de vogel die me al zo vaak was ontsnapt. Uiteindelijk bleken het twee mannetjes en twee vrouwtjes te zijn. Misschien laat ik dat twitchen dan maar helemaal voor wat het is, want dit soort ontmoetingen zijn eigenlijk veel mooier!

 

Eén antwoord op “Grindgat en beflijsters”

  1. Blijven genieten en dan komt er een dag dat je er niet over nadenkt en dan …… voila! Zo gaat dat. Mooie foto’s Roy. Gr José

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.