Kasteel Hernen een jaar lang (1)

Het landschap rondom het kasteel Hernen

kasteel-hernen-vogels
Kasteel Hernen.

Niet ver van waar ik woon, ligt het plaatsje Hernen. Een klein dorp met een fraai kasteel dat de eeuwen goed heeft doorstaan. Vreemd genoeg kende ik het tot voor een aantal jaren geleden nauwelijks. Sinds ik als vogelaar actief ben, kom ik er regelmatig. Het is namelijk een leuk gebied met een zeer afwisselende natuur dat wordt beheerd door het Geldersch Landschap en Kasteleen.

Rondom het kasteel zijn er grachten, beukenlanen en weides. Er is bos met voornamelijk eikenhakhout en grove den, maar ook landbouwgebied met akkers, weiden en boerderijen. Dwars door het gebied loopt een riviertje: de Leursche Leigraaf waar aan een klein rietveld is gelegen. Kenmerkend is dat het hele gebied licht glooiend is omdat het op een rug van oude rivierduinen ligt en deze verscheidenheid zorgt er voor dat er vele vogelsoorten op een relatief klein gebied te vinden zijn.

De kaart van het gebied rond het kasteel Hernen

kaart-kasteel-hernen-vogels-waarnemingen
Kaart van het gebied rondom kasteel Hernen.

Welke vogelsoorten komen er voor rond kasteel Hernen?

Al langer speelde ik met het idee om een gebied een tijdje intensiever te volgen en zo een beeld te krijgen wat er allemaal leeft. Met name vogels en zoogdieren. Ik ben erg benieuwd hoeveel verschillende soorten ik een jaar tijd kan waarnemen in het gebied. Tot nu toe zijn dat ongeveer zestig vogelsoorten, maar dat is slechts een begin. De lijst is in een tabel hier onder te zien. In totaliteit zijn er nu rond de negentig vogelsoorten waargenomen in het gebied. Ik denk dat ik ruim boven de honderd uit te moeten kunnen komen.

Soortenlijst vogels:

waarnemingen-kasteel-hernen-vogels

waarnemingen-kasteel-hernen-vogels

waarnemingen-kasteel-hernen-vogels

Roerdomp of purperreiger?

Met name het rietveld en de Leursche Leigraaf zouden wel eens wat bijzondere soorten op kunnen leveren. Ik droom even van een roerdomp of een purperreiger die een tussenlanding maken. Misschien wel een rietzanger en zeker de blauwborst moet kunnen. Lastig is alleen dat het rietveld moeilijk te benaderen is. Je kunt er alleen langs lopen, maar niet er doorheen en dat geldt eigenlijk ook voor een groot deel van de Leigraaf. Oren goed open dus en de telescoop mee!

De patrijs

Ik ga er vanaf nu regelmatig terugkomen en zeker niet alleen overdag. Juist de vroege ochtend en avondschemer moeten voor de extra soorten zorgen. Een soort die wat meer speciale aandacht van me krijgt is de patrijs. Deze soort heeft een bijzonder plaatsje bij me omdat het Jaar van de Patrijs een van de eerste tellingen is geweest die ik heb gedaan. Een hele mooie vogel waar het niet al te best mee gaat en echt wel in het gebied thuis hoort. Ik heb ze in het gebied al ooit waargenomen, maar tot nu toe niet meer teruggevonden.

Elk seizoen zal ik proberen een vervolg te plaatsen en verslag te doen van de ontwikkelingen en nieuwe soorten die ik heb gevonden. Uiteraard probeer ik dat met foto’s te illustreren. Dus heel graag tot het volgende bericht dat ergens aan het einde van het voorjaar zal moeten verschijnen.

kasteel-hernen-roodborst-merel-boomklever-waarnemingen
De roodborst, een merel en de boomklever. Vogels die altijd te vinden zijn bij het kasteel Hernen.

Het eerste ochtendlicht bij de Leursche Leigraaf

Donderdag 28 januari 2016:
Met de belofte van een mooie dag was ik bij het eerste ochtendlicht bij de Leigraaf gaan staan. Op de kaart precies op het punt van het woord graaf. De vroege ochtend zorgde als altijd voor veel vogels en het voorjaar hing in de lucht. Het fietspompje was te horen en ook de heggenmus. Heel ver weg in een boomtop, ik kon hem goed horen, leek een vink de eerste strofen van zijn lied te oefenen.

Na een tijdje kreeg ik bezoek van twee vriendelijke heren van de muskusrattenbestrijding om de vallen te controleren. Na een kort praatje stiefelden zijn op hun gemak het veld in om verderop langs de Leigraaf een andere val na te kijken. Met enige jaloezie keek ik hun na want voor mij was het verboden terrein. Even hoopte ik nog dat ze iets zouden opstoten, maar er gebeurde niets. De vos die zich even tevoren had laten zien, hield zich stil.

Een ouder baasje en patrijzen

Niet veel later kwam er een oud autootje aangereden dat achter me parkeerde. Een wat ouder baasje stapte uit en stelde zich voor als beheerder van het Geldersch Landschap en Kasteelen. Na wat heen en weer geklets en de vraag of ik wat bijzonders had gezien, wat ik moest ontkennen op dat moment, zei hij dat er ook eigenlijk niets zat. Ik moest daarvoor naar de molen in het Hernense Bos. Daar was een weide waar veel meer te zien was. Ik wist wel wat hij bedoelde en gaf aan dat dat ook verboden terrein was. “Klopt”, zei hij, maar voor tienen zie je daar echt niemand en van mij hoor je niets. Een verleidelijk aanbod, maar ik zei dat ik dat maar beter niet kon doen. Anders is het hek van de dam voor mijn hobbycollega’s.

“Zitten hier nog patrijzen”, vroeg ik nog voor hij weer in de auto stapte? “Och, zat. Verleden week in het weitje achter je zaten er drieentwintig”! Kijk, dat was informatie waar ik blij van werd. Ik kan me niet herinneren dat ik een melding heb gezien van zo’n grote groep daar. Het wordt alleen maar leuker de patrijzen verder te onderzoeken.

En was er nog iets bijzonders dan behalve de vos? De hele ochtend waren de ganzen al volop in beweging toen er opeens drie wilde zwanen vrij laag over vlogen richting ZO. Daar werd ik blij van! Een prachtige soort om te noteren voor het gebied. De andere nieuwe soorten van de dag waren:

Toendrarietgans
Wilde zwaan,
Koperwiek
Huismus
Vos

Een leuke ochtend dus en ik verheug me al weer op de volgende keer met nog meer nieuwe soorten!

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.