Kolganzeninvasie in Nederland

Een bijzondere dag

Vandaag was weer zo’n bijzondere dag in trektelland. De noordoostelijke stroming van de afgelopen dagen heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat we vandaag zijn getrakteerd op een kolganzeninvasie. Ook andere soorten, zoals de rietganzen, zijn in grote aantallen aangekomen. Tot gisteren waren er nog maar enkele gezien en vanmiddag waren het er meer dan 6000 alleen al op de Kaliwaal in de Ooijpolder bij Nijmegen. Het is net of je een knop omzet: dan zijn er niet en ineens zijn ze er wel. Ongelofelijk!

Ogen en oren open

Wie dan ook vandaag zijn oren open had en af en toe naar boven keek, moet het toch ook zijn opgevallen: al die formaties ganzen die ineens het luchtruim bevolkten en alle kanten opvlogen. Een prachtig gezicht met dit hele mooie weer. Dat zorgde er ook wel voor dat je ze soms eerder hoorde dan dat je ze zag. Hebben jullie ze ook gezien?

kolganzen-kolganzeninvasie
Op een hele zonnige woensdagochtend in september zijn de kolganzen ineens massaal weer in het land. Dankzij een noordoostelijke stroming arriveren ze vrijwel tegelijkertijd.

Linksboven: toendrarietgans

Rechtsonder: grauwe gans

De overige foto’s betreffen allemaal kolganzen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.