Koninginnenpage (3)

In twee eerdere artikelen vertelde ik over de rups van de koninginnenpage die ik in mijn tuintje had aangetroffen. Het bleken er zelfs twee te zijn en die rupsen heb ik in een pot in huis gezet om het transformatieproces te kunnen volgen.

In het laatste stukje was een van de rupsjes overleden. Wat er mis ging weet ik niet, maar tijdens het verpoppen ging het niet goed. De andere deed het prima. Hoe is het met deze rups afgelopen?

De hele winter bleef de pop mooi in de pot zitten en stond rustig bij ons binnen in de kamer. In het vroege voorjaar begon het spannend te worden. Wanneer zou de vlinder verschijnen? Ik hield het op medio april als de eerste generatie weer gaat uitvliegen. Er gebeurde helemaal niets.

Het weer was inmiddels goed genoeg en de pot stond buiten. Vele weken gingen voorbij. Er ontstond twijfel. Leefde de pop nog? Hij zag er prima uit, daar leek het niet aan te liggen. Maar er gebeurde niets.

Traag ging mei voorbij en toen…eindelijk ontstond er verkleuring in de pop. Er ging iets gebeuren en ik hield de pot nauwkeurig in de gaten. En ja hoor, op 30 mei, bijna 9 maanden nadat ik de rups had gevonden, begon de pop zich te openen. De vlinder kwam eindelijk te voorschijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.