Natuurcoach

Wandel- en natuurcoach

In mijn praktijk als wandelcoach, in mijn geval ook wel natuurcoach genoemd, ga ik met mensen naar buiten om ze te coachen. De natuur is een ideale manier om contact te maken met jezelf. Het helpt je bewust te worden van wat er bij je speelt en geeft je de mogelijkheid dat te onderzoeken. Ben je blij of boos, voel je lichamelijk ongemak of misschien zelfs pijn? Welke gedachten en gevoelens kun je waarnemen? Het hoort allemaal bij jou, maar je bent je er niet altijd van bewust. De eerste stap tot een gewenste verandering is dit bewustzijn.

Verbinden met de natuur

De natuur kan op veel manieren worden gebruikt. Als eerste is er de wandeling waarbij het bewegen een gezonde en helende activiteit is. Een andere manier is om waar te nemen wat er om je heen is. Luister en voel wat er gebeurt. Zingt er een vogel, voel je de wind of de zon, ruisen de bladeren in de bomen of ruik je de bloesem? Het is een manier om je aandacht te richten op het hier en nu en je gedachten proberen stil te zetten. Op die manier maak je contact met de natuur en kun je de verbondenheid voelen. De essentie van wie jij bent.
De natuur is ook een prachtige metafoor van je gevoelens en gedachten. Kijk eens om je heen. Wat valt je op en wat wil je er over vertellen. Wat zegt dit over jou? Dit zijn maar een aantal voorbeelden van hoe we de natuur kunnen gebruiken tijdens een coachingstraject.

De natuur is een levensbehoefte

Als wandelcoach gebruik ik wat ik net heb beschreven niet alleen bij een ander. Voor mij is de natuur een levensbehoefte geworden. Meerdere malen per week moet ik de natuur in, al is het maar even. Het zorgt er voor dat mijn hoofd weer leeg raakt, dat ik soms weer letterlijk kan ademhalen en rustig word. Terug naar de kern van wie ik ben.

coachen-natuur-wandelcoach-verbinden-contact-natuurcoach
Het rietveld bij het kasteel Hernen ligt er verlaten bij. Door het winterweer liggen alle halmen plat en kun je er goed inkijken en valt op hoeveel opslag van wilg er tussen groeit.

Zo ben ik vandaag een rondje gaan maken bij het Kasteel Hernen, onder meer omdat ik daar een vogeltelling doe. Het is echt winter, het vriest een beetje en het is nevelig. Er ligt nog sneeuw van een aantal dagen geleden en het is hier veel witter dan de wijk waar ik woon.

Ijzige stilte

Op deze maandagmorgen tref ik niemand anders aan tijdens mijn wandeling. Het is ijzig stil. Hier en daar roept een vogel, meestal een koolmees, maar ook de vogels zijn erg stil en ik zie er dan ook maar weinig. Over mijn telling maak ik me dan ook maar niet zo druk.

coachen-natuur-wandelcoach-verbinden-contact-natuurcoach
Een mistige morgen in de vrieskou op zoek naar de patrijs.

Onder mijn laarzen kraakt de sneeuw en in de winterse eenzaamheid kam ik het gebied uit op die ene soort: de patrijs. Ik heb wat met dat beestje en ik heb ze maar één keer gezien bij het kasteel. Toch heb ik begrepen dat ze wel eens in grotere groepen in het gebied aanwezig zijn. Vandaag heb ik echter geen geluk. Al een jaar lang niet, want zo lang al probeer ik ze te vinden. Ik vermoed dat de patrijzen in dit gebied af en toe afdwalen uit de populatie bij de Liendense Waard. Dat ligt hier dicht in de buurt.

Creativiteit en inspiratie

Regelmatig sta ik stil en luister. Ik voel de kou op mijn wangen en de tinteling in mijn vingers. Ik houd van deze winterse eenzaamheid en ik geniet. Er zijn geen gedachten meer en ik ben volkomen in het moment aanwezig. Geluk kan soms verrassend eenvoudig zijn.

Zo baan ik mijn weg door dit arctische landschap en kom na een uur of twee weer in de buurt van mijn auto. De kou begint zo langzamerhand mijn lijf binnen te dringen en ik voel dat het nu mooi is geweest. Ik voel me fit en sterk en heb zin om aan de slag te gaan met de dingen die ik voor deze dag heb gepland. Uit ervaring weet ik inmiddels dat ik beduidend meer en beter presteer als ik naar mijn gevoel luister en ik eerst naar buiten ga. Ook mijn creativiteit en inspiratie krijgen dan een boost. Voor wie deze ervaring niet kent, probeer het eens! Maak eens een andere keuze als je de gelegenheid hebt. Veel wandelplezier!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.