Stork Alley

Foto: ooievaars op weg naar het zuiden

Ooievaars

Het intrigeert me al een tijdje en vorig jaar begon het me op te vallen.. Ooievaars.. Boven mijn huis.. Met regelmaat..

Waarom? Ooievaars trekken in de nazomer naar het zuiden, dat weten de meesten van ons nog wel. Maar waarom zo vaak boven mijn huis?

Ik houd van vogels, het is een hobby of eigenlijk meer een passie van me. Soms word ik er zelf gek van, maar ik kan het niet helpen. Op zijn minst één oog is altijd omhoog gericht en zeker nu de trek weer volop aan de gang is. Je zal toch maar die ene visarend missen!?

De trek naar het zuiden

Vogeltrek is super spannend en lokt me dan ook regelmatig naar een van de telposten. Je weet nooit wat er vliegt en de omstandigheden zijn altijd weer anders en onvoorspelbaar. Ooievaars zien we dan natuurlijk ook, best regelmatig zelfs, maar het zijn geen dagelijkse verschijningen. Met wat geluk is het een grotere groep en lopen de aantallen aardig op, maar ze blijven altijd tot de krenten in de pap horen. Vind ik dan.

Hier bij mij in de tuin is dat ook zo, maar voor een woonwijk vind ik ze opvallend vaak te zien. En als ze komen, volgen ze bijna altijd vrijwel dezelfde route vanuit noordoost, bijna recht over de tuin naar zuidwest. Vreemd.. Ik snap daar niets van.. Het maakt me razend nieuwsgierig en ik wil het weten.. Wat weten die beesten wat ik niet weet?

Ter vergelijking de waarnemingen vanuit mijn tuin in vergelijking met twee telposten hier in de regio:

Ooievaars telling

 

Een vergelijking met de Bruuk is een beetje oneerlijk want daar wordt bijna alleen in de weekenden geteld. Dankzij een groep van 62 stuks staat de Bruuk qua aantallen wel bovenaan. Het zvv (zweefvliegveld) Malden daarentegen is vrijwel dagelijks bemand, net als mijn achtertuin. Je ziet dat het zvv en mijn achtertuin elkaar niet veel ontlopen. Toch leuk!

Maar waarom vliegen ze dan hier over de wijk en dan in een zo nauwkeurige route? Het geboortecijfer in deze wijk is vrij hoog. Hier in de straat al helemaal en zelfs bij ons is een pakketje gedropt dit voorjaar. Zou dat er iets mee te maken hebben!?

Vreemd.. Ik wil het weten..

Noot: op 11 november vloog nog een eenzame ooievaar over richting zuidwest. Een hele late dus en dat brengt het totaal op 92!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.