The Power of Love

Een fraaie ochtend

Het waait nog, maar verder is het een fraaie ochtend na de stormen van de afgelopen twee dagen. Ik ben met mijn vrouw en dochtertje in de achtertuin en ze vliegt me om de nek. “Kus en tot straks papa”, vervolgens rent ze naar de fiets om met mama naar school te gaan.

Ik geniet nog als ze de poort dichttrekken en kijk toch nog eens omhoog. De laatste weken is het al stil geworden in de lucht. De vogeltrek is duidelijk een heel eind voorbij. Een groepje houtduiven vliegt nog over en iets verderop een sperwer. Een late doortrekker of het mannetje dat hier het hele jaar rondhangt?

De natuur onder druk

Het duurt weer tot het vroege voorjaar als de vogels de andere kant weer opkomen. Minder massaal, maar niettemin fraai. Voornamelijk zijn dat broedvogels die hier hun jongen grootbrengen. De gedachten schiet me te binnen welke vogels weer terug zullen komen en hoeveel? De trek zelf is al vol risico door de enorme inspanning en schietgrage jagers die er miljoenen tussen uit schieten. Maar er gaan ook veel soorten hard achteruit doordat hun habitat in hoog tempo wordt vernietigd. Zowel hier als in de gebieden in het zuiden. De grutto is deze week gekozen tot onze nationale vogel, maar hoe lang nog kunnen we van hem genieten? Nederland is een van zijn belangrijkste broedgebieden en al jarenlang daalt het aantal groot gebrachte jongen. Het zijn er te weinig. Het zelfde verhaal gaat voor veel andere soorten op.

Leven en laten leven

De gedachte maakt me verdrietig en raakt me. De mens is maar een vreemd wezen; acht zich superieur aan al het andere leven op de aarde en onderwerpt het aan zich. Toch zijn we de enige soort die, ondanks onze zelfbenoemde beschaving en intelligentie,  haar eigen leefomgeving vernietigt. We hebben ons zelf onderworpen aan een macht die geld heet. Alsof het een natuurwet is waardoor niets meer zonder kan functioneren. Een idioot systeem als je het mij vraagt. Er zijn genoeg alternatieven, als we maar het lef hebben om los te laten wat er is en te kiezen voor leven en laten leven. Zowel onderling als mensen, maar ook in relatie tot de natuur om ons heen. We hebben elkaar nodig, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Van de week hoorde ik op de radio het liedje “The Power of Love”, ooit gezongen door Frankie goes to Hollywoord en nu uitgevoerd door Sharon den Adel van Within Temptation. Prachtig! Het ontroerde me, en zoals Sharon zei, de tekst is multi interpretabel en zeker van toepassing op deze roerige tijd. Het is bij me blijven hangen en de titel van het nummer zegt alles.

Liefde is de sterkste kracht. Misschien niet de makkelijkste weg, maar wel de enige juiste. Leven in liefde en harmonie met elkaar en de wereld om ons heen. Het kan! Ik ben die weg al op gegaan, gaan jullie mee?

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.