Wandelcoach in de mist

Foto: een formatie kokmeeuwen, kramsvogels en een houtduif

Mist!

Afgelopen dinsdag beloofde het een droge dag te worden en ik snakte naar frisse lucht. Naar buiten, adem halen, inspiratie opdoen! Nadat ik was opgestaan en voor het eerst naar buiten keek, zag ik mist. Mist? Ik kon me niet herinneren dat ik dat in de voorspellingen had gehoord, maar het zat behoorlijk dicht. Het schopte mijn plannetje wel wat in de war en ik wist even niet waar ik heen zou gaan. Ik had eigenlijk gehoopt wat mooie herfstfoto’s te gaan maken, maar dat werd in deze grijze soep natuurlijk niets. Toch maar de auto in en zien waar de mist misschien minder zou zijn.

“Het zweefvliegveld proberen?” De kans dat het daar net zo dicht zou zitten was groot, maar het is altijd een goede plek om eens een kop koffie te drinken. Nadat ik eerst een file had omzeild, kwam ik in dezelfde grijze deken bij het zweefvliegveld aan en tot mijn verbazing stonden daar twee auto’s waarvan ik er één herkende als van één van de trektellers. Een gedeelde kop koffie smaakt altijd beter, dus ik dook de muur van mist in op weg naar de telpost.

Die twee keken ook wat vreemd op toen ik uit de mist opdoemde: hilariteit al om. Het bleek dat het zicht eerst nog best goed was geweest en dat het daarna snel was dichtgetrokken. Nu was er niets meer te zien. De koffie was lekker en ondanks de gezelligheid besloten we allemaal te vertrekken want op het zweefvliegveld had het geen zin te blijven.

De Bruuk

“Waar dan wel naar toe?” Aangezien de vogeltrek nog wel aan de gang was, had ik zin om naar de Bruuk te gaan. Een van de meest bijzondere natuurgebieden in onze regio en stiekem, heel stiekem, hoopte ik op een paar overtrekkende kraanvogels. Het is tenslotte nu de tijd. Maar de Bruuk is wel enorm berucht om mist die lang blijft hangen. Een week of twee geleden had ik dat zelf nog ervaren. Toch waagde ik het erop en warempel, al op weg naar Groesbeek trok het open.

De zon scheen zelfs al af en toe door de wolken door en ik installeerde mezelf boven op het oude stort, een kleine berg pal naast het natuurgebied. Een heerlijke plek, waar ik graag kom. Maar dat ze ooit een stort naast dit bijzondere gebied hebben aangelegd, je zou het nu niet meer kunnen bedenken toch?

Daar zat ik dan in alle stilte. Rondom me heen was het redelijk open getrokken en vanuit het zuidwesten dreef laaghangende bewolking voorbij. Je kon fraai de mist nog zien hangen in de omringende heuvels van het Reichswald en Groesbeek. Een prachtig gezicht! In de lucht was het rustig door de mist in de regio en er was nauwelijks trek. Het deerde me niet, ik zat daar heerlijk alleen op mijn berg en genoot van alles om me heen. Hier was ik echt aan toe.

Ontspannen in de natuur

Je zou misschien zeggen dat ik als wandelcoach en stresscounselor geen stress ervaar. Maar niets is minder waar helaas. Ik ben tenslotte ook maar een mens. Ik heb in de loop der jaren wel geleerd er steeds beter mee om te gaan (en dat leer- proces blijft overigens) en om echt goed te ontspannen werkt de natuur voor mij het beste. Dan leef ik echt op, voel ik mezelf tot rust komen en volledig opgaan in mijn omgeving.

Mijn ademhaling wordt rustig, mijn spieren ontspannen en in mijn hoofd ben ik totaal in het nu. Voor mij is het een levensvoorwaarde geworden dat ik dit regelmatig doe en het is dan ook daarom dat ik ervoor gekozen heb om als wandelcoach te gaan werken en deze ervaring met anderen te delen. Misschien zelfs wel te leren ontdekken! De ontspanning van het buiten zijn, geeft ook ruimte om te werken aan het leren omgaan met stress en zo snijdt het mes aan twee kanten.

Na een paar heerlijke uurtjes op de berg was het weer tijd om te vertrekken met een fijne herinnering aan deze dag. Een mooie groep kramvogels die ter plaatse rondzwierf leverde nog wat mooie plaatsjes op. En de kraanvogels……..die lieten zich nog niet zien. Tja, dan moet ik nog een keer terug, vervelend hoor ;)!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.